Täältä voit lukea kuulumisia kennelin arjesta, pentujen kasvusta sekä tulevaisuuden suunnitelmista.

18.1.2024

E-pentue vuoden vanhoja

Jälleen on aika juhlia, nimittäin E-pentueen ensimmäistä syntymäpäivää!
Paljon onnea Mosse, Elmo, Etta ja Effi!

Rosiri's Einir Stjarnisson 'Mosse'

"Mossen kanssa ensimmäinen vuosi on mennyt vauhdilla. Perusjuttuja harjoitellaan kovasti edelleen. Onneksi Mosse näyttää oppivan asioita suhteellisen helposti, tosin ajoittain heittäytyy täysin tietämättömäksi kun sattuu riiviötuulelle. 😆

Yksin kotiinjääminen on Mossesta ikävää. Hurja haukunta alkaa kun ulko-ovi laitetaan kiinni. Yövuoron jälkeen nukkuva kiittää. 😅 
Haukku loppuu onneksi pian, jonka jälkeen lepäilee rauhassa.

Pari kivaa kaveria käy Mossen kanssa leikkimässä silloin tällöin ja naapurin koirasta saa lenkkiseuraa. Sisko Etastakin Mosse sai yhtenä päivänä leikkikaverin.

Tuntuu että lenkki näin talvella voisi Mossen mielestä jatkua loputtomiin. Tulee itsekin liikuttua paljon aiempaa enemmän kun on hyvä seuralainen aina innokkaana lähdössä. 💓

Kasvattaja Jonna on ihanuudessaan vienyt Mossen pari kertaa näyttelyihin, joista Mosse on saanut hyvää kokemusta hulinassa olemisesta. Muuten elo täällä metsikön reunassa on hyvin hiljaista ja rauhallista. 
Pihalle tulevat tai yli lentävät linnutkin saa häädön hyvin nopeasti. 😅

Nyt kevätaurinkoa odottelemaan!”
Rosiri's Einstein Stjarnisson 'Elmo'

”Uskomatonta, miten nopeasti Elmon ensimmäinen vuosi on hurahtanut ja miten paljon kaikkea vuoteen onkaan mahtunut. Elmosta on kasvanut pääosin hyvin käyttäytyvä koirakansalainen, joka on innolla mukana kaikessa ja jota uskaltaa ottaa mukaan myös vaikkapa ravintolaan ja markkinoille. Kotona Elmo on oikea halinalle, joka kömpii mielellään syliin niin sängyssä kuin sohvallakin.

Elmon lempiasioita arjessa ovat koirapuistoilu ja ruokahetket. Pentuajan jälkeen Elmosta on kuoriutunut väsymätön lelujen tuhoaja ja viimeinenkin pentuajalta peräisin oleva lelu taisi heittää henkensä joitakin päiviä sitten. Muita asioita Elmo ei olekaan tuhonnut yhtä pipoa ja muutamaa nenäliinaa lukuun ottamatta. Muiden koirien kanssa Elmo tulee toimeen hienosti ja kevään ajan se saa onnekseen nauttia pohjanpystykorva Möykyn seurasta.  Elmo olisi koko ajan haastamassa Möykkyä leikkiin. Ulkona Elmossa on alkanut näkyä omatahtoisuutta, kun halutulta reitiltä pois päin kävellessä se saattaa mielenosoituksellisesti mätkähtää maahan ja kieltäytyä liikkumasta. Yksin jääminen on Elmolle välillä haastavaa, vaikka usein se rauhoittuukin hetken haukkumisen jälkeen nukkumaan. Muuten Elmo osaa käyttää ääntään erityisesti autoillessa ja muun porukan mennessä saunaan, mutta pääosin se on kotona ja lenkeillä hiljainen. 

Syksyllä Elmon kanssa osallistuttiin kurssille, jolla harjoiteltiin vireystilan hallintaa ja ne taidot ovat tulleet käyttöön nopeasti kiihtyvän Elmon kanssa. Nyt keväällä aiomme pohjataitojen kehittymisen jälkeen lähteä harrastustoiminnan pariin ja kunnianhimoisesti olemme ilmoittautuneet sekä näyttelykurssille, että agilityn alkeiskurssille. Elmo on nopea oppimaan, jos sille vain antaa tarpeeksi aikaa miettiä asioita. Kaiken kaikkiaan Elmo on juuri meille sopiva kaveri ja perheenjäsen, joka tuo arkeemme iloa aamusta iltaan."Rosiri's Emma Freydísardóttir 'Etta'

”Näin on kunnialla tassuteltu ensimmäinen vuosi Etan taipaleella. Vuosipäivää juhlistetaan jo perinteeksi muodostuneilla joka viikkoisilla leikkitreffeillä parhaan kaverin Ailin kanssa.

Etasta on kuoriutunut kaunis, huolehtiva ja kaikin puolin pätevä harrastuskaveri sekä ihana perheenjäsen. Alku ihmettelyiden jälkeen todettiin, ettei ole oikeastaan mitään, mitä Etan kanssa ei voisi tehdä. Etta kulkee mukana arjen touhuissa, näyttelyissä ja nyt viimeisimpänä rally-tokossa. 

Rakkautta ja intoa Etalla riittää vaikka muille jakaa. Naapurustosta löytyy yhä enemmän kavereita, joita ei koskaan voi olla liikaa. Ja esimerkiksi hoitopaikkoja on tarjolla jonoksi asti.

Haasteena on vilkkailla paikoilla rauhoittuminen sekä yksinjääminen, mutta kukaan ei ole täydellinen. Vaikkakin Etta on ylittänyt omat odotukseni täysin. Luonne tällä pikkukoiralla on kultaa.

Etta toivottaa velipojille oikein paljon onnea! 💓
Rosiri's Eftirlifandi Stjarnisson 'Effi'

”Eftirlifandi Stjarnisson eli yksinkertaisesti Effi on kasvanut pennusta todella kauniiksi urokseksi.

Toistaiseksi kaikki koirista ylipäätään välittävät ihmiset ovat kutsuneet Effiä kauniiksi, mutta sekä pentukoulun opettajat että näyttelyn tuomarit ovat todenneet, että se on myös erittäin älykäs koira. Se voi olla niinkin, mutta se vaatii myös isännältä suurta älykkyyttä, lupaan, että yritämme hallita sitä 😊.

Pentuaikoihin verrattuna Effi on muuttunut huomattavasti rauhallisemmaksi ja on enimmäkseen utelias muita kohtaan, mutta ei liian. Poikkeuksena ovat edelleen muut koirat, jotka ainakin ensi silmäyksellä kiinnostavat häntä mahdollisina leikkikavereina. Samalla hän on alkanut olla myös nirso, jokaisen koiran kanssa ei kannata olla tekemisissä, ja jos toinen ei osoita erityistä kiinnostusta Effiin, hän on myös valmis unohtamaan helposti. Samaan aikaan hänellä on uskollisia ystäviä, kuten yksi basenji, kaksi lapinporokoiraa, kaksi keeshondia ja yksi mäyräkoira. Heidän kanssaan on tehty selvä ystävyyssopimus.

On huomionarvoista, että en ole koko ikänsä aikana huomannut Effin suuttuvan kenellekään tai näyttävän hampaitaan muristaessaan, mitä muut koirat vielä silloin tällöin tekevät. Pahimmillaan hän vain jättää toisen huomiotta.

Effi on alkanut tuntea tiukasti omaa aluettaan ja hän on vartioimassa koko tontillamme, mutta vartijakoira hän ei ole juurikaan. Sillä vaikka vieras astuisi sisään, niin hän aluksi haukkuu, mutta loppujen lopuksi on silti ystävällinen, koska hän on yhtä mukava kuin kuka tahansa vierailee!

Jopa päivittäisessä käytöksessään Effi testaa ajoittain rajoja sille, mitä hän voi tehdä ja mitä ei. Samanaikaisesti Effi ymmärtää kielletyn hyvin, eikä noin kolmannen kerran jälkeen yritä vitsillä.

Effin ehdottomia suosikkeja ovat lumi ja merivesi. Hän ei näytä koskaan kyllästyvän lumessa juoksemiseen ja hirsien yli hyppäämiseen - ja meillä on nyt paljon lunta. Hänellä ei ole kylmä, kun ulkona on -20 astetta ja hän nauraa muille koirille, jotka eivät halua laittaa tassujaan lumelle talvella. Ja kesällä meri oli hänen toinen suuri ilonsa. Kuten talvella lumen kanssa, hän pystyi juoksemaan lähes loputtomasti merivedessä ja sieppaamaan aaltoja. Eniten Effiä ärsytti syksyn sateinen ja mutainen sää. Mutta silloinkaan, puhumattakaan nyt, emme ole luopuneet päivittäisistä pitkistä kävelyretkistämme. Ja silloin tällöin hän on mukana myös toimistossa, jossa hän on kaikkien työtovereideni ja opiskelijoideni suuri suosikki, eikä ole iso ongelma seurata rauhassa muutaman tunnin ajan mitä tapahtuu. Koira protestoi edelleen yksin kotiin jäämistä, mutta ei kauempaa kuin muutamaksi minuutiksi - on viisaampaa levätä! Pari kertaa hän on myös viipynyt hoidossa muutaman päivän, mikä ei ole käytännössä aiheuttanut ongelmia.

Ja ehdoton lempiruokani on juusto, varsinkin Gouda, jos mahdollisuus tulee 😊.

Effillä on myös joitain pelkoja. Ensimmäinen niistä on tyttäreni kissa, joka raapi Effin nenää ensimmäisellä tapaamisella, ja nyt hän pysyy mieluummin kaukana sellaisesta pelottavasta olennosta, tällainen parin kolmen metrin etäisyys on turvallista, mutta ei vähempää. Toinen pelko oli lasihissi kauppakeskuksessa, jolla ajaminen oli todella pelottava kokemus 😊.

Mutta kaiken kaikkiaan hän on äärimmäisen älykäs, suloinen, rauhallinen, ystävällinen nuori mies, joka sai vauvana erittäin hyvän peruskoulutuksen ja hänen kanssaan asuminen on niin iloa.

Onnittelut Effin siskolle ja veljille, erityisesti Jonnalle ja hänen jengilleen!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti