Täältä voit lukea kuulumisia kennelin arjesta, pentujen kasvusta sekä tulevaisuuden suunnitelmista.

18.8.2021

Toinen pentuesuunnitelma tälle vuodelle

Edellinen pentue pääsi hädin tuskin puolen vuoden ikäiseksi, kun jo seuraava pentuesuunnitelma oli melkoisen hyvällä mallilla. Ei ne kermat termiitit kuitenkaan niin termiittejä olleet, että olisi tarvittu pidempi toipumisaika seuraavalle pentueelle.

Seuraavaa Rosiri's -pentuetta on suunniteltu kasvatilleni Eballe (Rosiri's Jökla Jökullsdóttir), joka on edellisen pentueen Kairi -emän sisko. Eban omistajan Miian kanssa on tätä ajatusta työstetty muutama vuosi ja nyt se päätettiin toteuttaa, tai ainakin yrittää.

Ebba ei ole minun sijoituskoirani, mutta saan Eban jalostuslainaan Miialta itselleni. Ebba asuu naapurikunnassa Lemillä lehmätilalla ja useasti on tätä terhakkaa narttua tullut tavattua. Miian kanssa meillä ajatukset ovat kohdanneet paremmin kuin erinomaisesti tästä tulevasta projektista, joten se uskalletaan lähteä toteuttamaan.


Tässä Miian omin sanoin kerrottuna Ebasta ja heidän yhteisestä arjestaan:
”Ebba on iloinen, energinen, ketterä, leikkisä, tutuissa paikoissa peloton, varjona mukana kulkeva, hellyyttävä hyvän mielen koira. Ei mene päivääkään että Eban touhujen seuraaminen ei saisi vähintään leveää hymyä kasvoille, kippurassa nauraminenkaan ei ole harvinaista.

Eban arkeen maatilalla kuuluu pihan vahtimista ja navettatöitä. Vierailijoista ilmoitetaan kuuluvasti ja varikset häädetään pois vielä äänekkäämmin. Ihmiset otetaan kuitenkin vastaan iloiten ja avoimesti, olivat he sitten tuttuja tai vieraita.

Ebba on navettatöissä mukana lehmien liikuttelussa ja ihan muuten vaan seuranpitäjänä. Potentiaalia olisi Ebasta paimenkoiraksi, mutta omistajan tarvitsisi myös ymmärtää paimennuksesta enemmän, jotta osaisi koiraa ohjata ja opettaa työkoiran saloihin.

Harrastan Eban kanssa nose workia ja se onkin mukavaa ja rauhoittavaa yhdessä tekemistä. Nose workissa Ebba saa käyttää nenäänsä ja tehtävään pitää keskittyä, jolloin ei voikaan vaan juosta päättömästi paikasta toiseen. Etsinnöissä palkkana toimii ruoka oikein hyvin.

Ensimmäinen vuosi Eban kanssa oli haastava; nuorena piti ihan kaikkeen reagoida äänellä ja vilkkaus oli hetkittäin häiritsevää. Treeni ja aika teki kuitenkin tehtävänsä ja nykyään arki tämän ilopillerin kanssa sujuu hyvinkin mutkattomasti. Vieraat koirat, etenkin nuoremmat nartut ei ole Eban suosiossa yhtään. Tutumpien koirakavereiden kanssa leikit sujuu yleensä hyvin.

Kun lähdemme maalta kaupunkiin niin hihnassa matkan päässä nähdyt koirat vielä aiheuttavat niskakarvojen nousemisen ja ärinää alkaa kuulua. Tätäkin treenamalla tilanne varmasti paranisi, mutta meidän normaaleilla lenkkipoluilla ei muita koiria näy ja jos siellä joku eläin (lue karhu tai villisika) liikkuu niin minun puolesta saakin nostaa karvat pystyyn, haukkua ja äristä!”


Urosta onkin pähkäilty sitten jokunen hetki, vaikka loppupeleissä tähän yhdistelmään ajateltu uros on ollut ajatuksissa pitkään. Urokseksi valikoitui Ahvenanmaalta mantereelle rantautunut, itselleni vuosien saatossa tutuksi tullut Piku (Skimras Gneisti). Tottahan toki Piku on itselleni ollut tuttu koira, koska on islanninlammaskoira ja asuu suht' lähellä, joten tavattu ollaan jokusen kerran. Tehdessäni töitä koirahierojana pääsin tutustumaan ja rakastumaan Pikuun enemmänkin ja Pikun omistajankin kanssa tätä yhdistelmää on aina silloin tällöin pohdiskeltu. Nyt se viimein tullaan toivottavasti toteuttamaan!


Tässä Heidin sanoin kerrottuna Pikusta ja heidän arjesta:
”Gneisti, kotoisammin Piku, asuu 2 muun islanninlammaskoirauroksen kanssa lypsykarjatilalla Punkaharjulla. Lehmien lisäksi Pikulla paimenettaviksi kuuluu myös kanat. Paimennuksen esikoe on suoritettu arvosanoin ERInomainen 90 pisteellä.

Piku on myös käynyt näyttelyissä josta kotiin tuomisiksi on tullut Virosta, Latviasta ja Liettuasta Voittaja-18 -tittelit.

Piku on rauhallinen, lempeä ja harkitsevainen uros, mutta "takapotkuakin" löytyy tarvittaessa. Piku rakastaa ihmisiä ja varsinkin lapsia. Pikun mielestä maailman paras paikka on Pohjoinen, koska siellä ollaan vaellettu pitkiäkin reissuja teltassa yöpyen.”


Molemmat vanhemmat ovat terveystarkastettuja, lonkkanivelet Pikulla on A/A, Eballa B/B, kyynärnivelet, polvet, silmät ja sydän on molemmilla priimat tulokset. Ebalta on myös selkä kuvattu virallisesti ja tästäkin terveet tulokset.

Molemmat ovat myös käyneet luonnetestissä. Piku selvittänyt luonnetestin pistein +85 ollenlaukauskokematon ja Ebba +125 ollen myös laukauskokematon.


Näyttelykehissä ovat molemmat koirat käyneet näyttäytymässä. Ebba on saanut yhden SERTin ja Piku onkin useamman maan muotovalio (Suomi, Latvia ja Liettua). Sen lisäksi, että Pikulta ja Ebalta löytyy komeutta ja kauneutta, ovat molemmat myös paimennuksessa saaneet koetuloksen. Ebba on suorittanut paimennustaipumustestin hyväksytysti ja Piku käynyt esikokeen suorittamassa erinomaisella arvosannalla. Piku on lehmätilalla työkoirana.


Pohdin pitkään, voisinko käyttää Pikua Eballe. Pikulla on ennestään yksi pentue (Metsäkasteen J-pentue) nartun kanssa, joka on melko läheistä sukua Eballe. Pikun ensimmäinen pentue on Eballe pikkuserkkuja. Pikun poika Jóki asuu samassa taloudessa isänsä kanssa, joten olen päässyt Jókia tapaamaan melko useasti ja tykkään kovin tästä pojasta. Yhdistelmänä Pikku ja Ebba on myös sellainen, jota tosiaan olen mielessäni pyöritellyt pidempään ja uskon vahvasti tähän suunnitelmaan.

Jos suunnitelma toteutuu ja maailmaan saatetaan uusia Rosiri's -pentuja, muuttavat pennut uusiin koteihinsa eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina ja useaan kertaan madotettuina. Pennut tulevat elämään kanssamme arjessa ja tottuvat näin ollen erilaisiin kodin ääniin ja muihin talomme karvaisiin asuttajiin. Osan aikaa pennut tulevat myös viettämään Lemillä. Mukaan lähtee pentupaketti, joka sisältää ruokaa, jota pentu on tottunut syömään jo kasvattajalla ollessaan, leluja, pannan ja hihnan sekä kasvattajan tuen. Uusi pennunostaja liitetään myös Islanninkoirat ry:n pentuejäseneksi.

Eballe odotetaan juoksuja tulevalle syksylle. Tuleville pennuille on jo rutkasti kotiehdokkaita tarjolla.

Rosiri's Jökla Jökullsdóttir ♡ Skimras Gneisti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti